Hemsidan har med anledning av deras lite annorlunda semester intervjuat

Barbro och Lars-Uno Nilssons som kört skoter till Treriksröset

I slutet av mars 2009 startade Barbro och Lars-Uno skoterfärden mot Sveriges nordligaste punkt. De tog skotrarna på släp till Adolfström där lastade av. Första etappen gick till Kvikkjokk.

Dag två körde de mellan Kvikkjokk och Kiruna. Kiruna var verkligen en upplevelse tyckte de eftersom man kunde köra skoter överallt i stan; under vägtrummor, längs vägarna. Från Kiruna körde de till Rostajaur där de bokat en liten fiskestuga. Rostajaur är en fiskesjö mitt i väglöst land dit många åker helikopter på somrarna och bor i fiskecampen som finns intill sjön. Att bo en natt där var också en upplevelse; att mitt i ödemarken ha tillgång till bland annat lampor (utanför fanns stora gasoltuber) var en märklig känsla.

 

Rostajaur ligger bara några mil från Treriksröset så Barbro och Lars-Uno körde fram till resans mål innan de tog stugan i besittning. Väl framme fotograferade de, körde några varv runt röset som markerar gränsen mellan Sverige, Norge och Finland. Fint väder var det och nog var det häftigt att vara framme!

När de sovit en natt vid Roustajaur startade de tidigt och körde till Tjounajokk. Där bodde de på fjällstationen som finns där. Mitt ute i väglöst land även där men tillgång till alla möjliga bekvämligheter- det gick till och med bra att handla med Visa-kort.

Barbro och Lars-Uno hade med sig tält, tältvärmare och uppblåsbara madrasser på sin färd men använde dem inte alls. Planen var att sova ute i tält åtminstone sista natten men efter att ha haft bra väder under hela resan (sol och ca 10-15 minusgrader, förutom någon morgon när termometern visade -28 grader) blev det mycket sämre väder sista dagen. Då sträckkörde de en längre sträcka bara för att komma tillbaka till Adolfström.

Innan de gav sig i väg hade de förberett sig noga och skaffat skoterkartor och planerat sin resa ett bra tag. När de väl var på väg gick det hur bra som helst att hitta. Det var överhuvudtaget bra och välmarkerade leder. Att hela resan var en fantastisk upplevelse är de båda överens om. De träffade många andra som också var ute i dessa områden som de stannade och pratade med. Framförallt i Rapadalen var det många turister från bland annat Italien och Tyskland som åkte skidor mot olika destinationer.

Till historien hör att Barbro och Lars-Uno även besökt Treriksröset nu i sommar. De körde bil så långt man kunde komma och därefter åkte de båt. Sista tre kilometrarna gick de längs en fin stig som finnarna nyligen spångat med nya spänger så det verkligen var lättvandrat. Det var roligt att se Treriksröset sommartid tyckte de båda men den största upplevelsen var helt klart att fara dit på vintern!

Och nu planerar de för en ny skotertripp vårvintern 2010. Fortsättning följer...

Foton: Barbro och Lars-Uno Nilsson
Text: Sara Enebjörk